Molestatie is elke vorm van gewelddadig handelen of intimidatie (bedreigen) jegens de (assistent)scheidsrechter. Bij sv. IJmond gebeurt het gelukkig niet vaak, maar helaas hebben wij ook enkele malen last gehad van de molestatie van één van onze leden. Voorkomen gaat niet, maar als het gebeurt moeten wij er alles aan doen om de daders gestraft te laten worden. Dit is de enige manier om de daders (heel) lang of voor altijd van de velden te weren.

De administratieve last mag je er niet van weerhouden om de juiste stappen te ondernemen, want het kan ook collega’s overkomen. Dat mag niet gebeuren, daarom worden hierbij de stappen die je kunt ondernemen bij een molestatie beschreven.

Stappenplan bij molestatie:

1. Probeer melding te maken op het wedstrijdformulier van de molestatie.
  2. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie in de buurt van het sportcomplex of anders in je eigen woonplaats.
  3. Bij een behandeling door een dokter (in het ziekenhuis), laat de kwetsuren optekenen.
  4. Meld de molestatie zo snel mogelijk aan het meldpunt van de KNVB (0800 - 22 99 555). Melden kan  ten aller tijde,dit nummer is altijd bereikbaar! Indien nodig kan de melding door familie of vrienden gedaan worden.
  5. Meld het incident bij je begeleider van de KNVB.
  6. Schakel de portefeuillehouder molestatie zaken in van sv. IJmond
    (Paul van der Meer: 06-29803731). Paul kan je helpen in het verdere traject.
  7. Rapporteer de molestatie aan de KNVB. Het rapport is vrij van vorm (indien gewenst kan het officiële strafrapport gebruikt worden). Zorg ervoor dat alle relevante gebeurtenissen erop staan, zodat de tuchtcommissie en de KNVB de juiste stappen kan ondernemen. Probeer dit zo snel mogelijk na de molestatie te doen, des te eerder kunnen er door de KNVB maatregelen getroffen worden.

Ook bestaat er een hulplijn voor noodgevallen. Dit is een samenwerking tussen het Ministerie van Veiligheid & Justitie en de KNVB. Indien er na een gewelddadige handeling op of rond het veld behoefte is aan spoedeisende hulp, is er voor leden van de KNVB een speciaal telefoonnummer beschikbaar.

Deze hulplijn is bestemd voor acute noodgevallen zoals vechtpartijen, bedreigingen, mishandelingen of andersoortige voorvallen van agressie. Doel is KNVB-leden direct bij te staan en waar mogelijk werk uit handen
    te nemen. Deze hulplijn is 24/7 bereikbaar via 0800-2299555. Een melding wordt direct doorgegeven aan de politie en de KNVB. Indien noodzakelijk gaat de politie direct ter plaatse om de orde te herstellen en eventueel aangiften op te nemen. Zo nodig wordt Slachtofferhulp ingeschakeld. De KNVB neemt direct contact op met de melder om het verhaal aan te horen. Wanneer daar behoefte aan is denkt de voetbalbond met de (assistent-)scheidsrechter mee over mogelijke vervolgstappen.

Aangeraden wordt om dit nummer in je telefoon te zetten, zodat je het snel kunt bellen in geval van nood op of rond het voetbalveld.
    Natuurlijk hopen wij dat onze leden, maar ook de niet-leden die fluiten, er niet mee te maken krijgen, maar dat is vooralsnog een utopie.

fb icon 325x325covs koninklijke nederlandse voetbalbond knvb by mrmau d52tze0 Scheidsrechtersvereniging IJmond 2018

Ereleden SV IJmond: Janko Stumpe+